Dottern (14) sitter med sin Macbook i sängen och läser nyheterna. Till slut skakar hon på huvudet och utbrister:

”-Noone’s safe anymore. Stay inside, lock the door, and buy lots of canned soup!”

Jag stannar upp och tänker på vad hon sagt. Jag vet att hon inte är lika orolig som hon vill få det att låta. Men hennes tillspetsade formulering är ändå tänkvärd. Som förälder vill jag inget hellre än att hon ska känna sig trygg, men samtidigt måste hon få veta hur verkligheten ser ut.

Ungen är smart, hon kan ta vara på sig och vet vad som gäller. Men det skär i mitt hjärta att hon ska behöva tänka i sådana banor. Min generation fick fortfarande vara barn när vi var i hennes ålder. Vuxenlivet kommer fort nog ändå.

I sin engelskspråkiga skola har hon kompisar som bor spridda över hela Göteborgsområdet, så hon vet hur det ser ut i vissa delar av stan. Vi pratar ganska ofta om saken. Hur tex Biskopsgården där jag växte upp i en trygg knegarmiljö har fått urarta till en djungel där polisen tidvis bara går in med backup nattetid.

Hur förklarar man att ansvariga politiker valt att blunda för problem och varningar i många år. Bara för att de inte ville kallas fula saker av de journalister som själva nästan utan undantag bor i stadens bemedlade delar. Att polisen åker runt och bjuder på kaffe istället för att få bort de yrkeskriminella från gatorna. Att varje försök till konstruktiv dialog om problemlösningar stämplats som rasism av en liten inflytelserik klick som totalt saknar kontakt med de drabbade människornas vardag?

Det är i sådana ögonblick jag inser varför jag engagerat mig i ett litet parti som resonerar i stort sett som jag. Och som kämpar för att få inflytande över hennes framtid.

När hon hälsar på mig på hemmet kan jag i alla fall säga att jag försökte skapa ett bättre samhälle för henne och hennes efterföljande.

Alltid något.

Kalle H

En trygghet i fritt fall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s